17 svibnja 2008

Popravite svoju poziciju na tražilicama pomoću mape weba (Sitemap)

Mapa weba (Sitemap) je malo poznata tajna koja poboljšava poziciju vaše web stranice na tražilicama. Nije da će vam donijeti tisuće novih posjetitelja preko noći, ali to je važan dodatak vašim alatima i nije je teško ubaciti.

Izraz "Sitemap" može se odnositi na dvije stvari. Mnoge velike složene web stranice imaju vizualne mape weba (Sitemap) koje posjetiteljima služe da se lakše snađu i brže pronađu ono što traže. Ako imate velike web stranice, dobro je imati takve mape weba za vaše posjetitelje.

No ovdje se radi o jednoj drugačijoj mapi weba "Sitemap", mapi koja se radi zbog pretraživača: "Google, Yahoo" i ostalih, da bi bolje indexirali vaše stranice. Postoji nekoliko formi takvih mapa, o čemu ćemo u nastavku.

Prvo da vidimo čemu služi mapa weba "Sitemap". Google i ostali pretraživači indexirati će vaše stranice iako nemate mapu, no postoje prednosti kad je imate.

- Ako vaše stranice imaju ne-HTML linkove, poput Flasha linkova ili Javascript menije, pretraživači ne mogu slijediti te linkove. Takve stranice moraju imati "Sitemap"

- "Sitemap" kaže pretraživačima koje su stranice važnije, što onemogućava manje važne stranice da se nadmeću sa onim važnijim u poziciji na tražilicama.

- "Sitemap" kažu pretraživačima koje se stranice češće obnavljaju, što omogućuje pretraživačima da ignoriraju statične stranice, povećavajući mogućnost da će imati nanovije podatke sa stranica koje se često nadopunjuju.

- "Sitemap" vam omogućuje da kažete pretraživačima kad ste nešto dodali ili obnovili na stranici, što vam omogućuje da date pretraživačima na znanje da imate novi sadržaj. To ne prisiljava pretraživač da se natječe za vas, ali olakšava brže pronalaženje novih sadržaja vašim posjetiteljima.

Što je mapa weba (Sitemap)?

Kao što je već rečeno postoji više formi sitemap-a, ali mi ćemo se koncentrirati na najkorisniju, XML sitemap-u kreiranu pomoću sitemaps.org taj protokol , znan kao "Sitemap 0.90" podržavaju svi važniji pretraživači Google, MSN, Yahoo i ASK, znači da je to univerzalni standard.
XML mapa sastoji se od liste stranica vaše web stranice i standardnih informacija o svakoj stranici. Evo primjera:

<url>

<loc>http://www.ri-web.org/index.html</loc>

<lastmod>2008-05-15: </lastmod>

<changefreq>never: </changefreq>

<priority>0.3 </priority>

</url>
...

<url>

<loc>http://www.ri-web.org/web_dizajn.html</loc>

<lastmod>2008-05-15: </lastmod>

<changefreq>weekly: </changefreq>

<priority>0.8 </priority>

</url>
...

Ne brinite oko tehničkih detalja formatiranja XML. Reći ću vam za alat koji će to učiniti za vas u sekundama.

- LastMod. govori pretraživačima kad ste zadnji put mijenjali sadržaj stranice. To će im reći koje trebaju indexirati odmah, a koje mogu ignorirati.

- ChangeFreq. u slučaju da ne obnavljate sitemap-u svaki put to će dati pretraživačima znak koliko često trebaju posjećivati stranicu.

- Priority. Ovo govori pretraživačima relativnu važnost stranice u odnosu na ostale stranice vašeg weba.

Označavajući prioritet na skali od 0.0 do 1.0 određujete koje su stranice najvažnije na vašem webu. Ne želimo reći pretraživaču da je web_dizajn stranica u 80% od svih stranica na webu, ali nam je važnija nego index stranica. To je stranica na koju želimo da naši posjetitelji dođu.

Lako je identificirati stranice na vašem webu koje imaju niži prioritet npr:
- Kontakt - "O nama" - "Pravila ponašanja"

Nije da su te stranice nevažne, koga zanimaju naći će ih, ali za vas je važnije da posjetitelji prvo dođu na stranice na kojima su podaci o vašem poslu.

Kako napraviti sitemap-u?

Mnogo je alata koji kreiraju sitemap-u čitajući vaš sadržaj. Morati će te podesiti rezultat, pogotovo "Priority", ali većina njih rade pravu stvar. Potražite na webu "sitemap generator" ili neki od ovih alata: SitemapDoc XML-Sitemaps AuditMyPC Google Sitemap Generator

Jednom kad napravite svoju mapu, što s njom?

Napravite slijedeće:

1. Smjestite mapu u korijen (root) direktorij vašeg web servera uz vaš index file i svaki put kad je obnovite smjestite novu kopiju tamo.

2. Obavijestite glavne pretraživače o vašoj novoj mapi svaki put kad je obnovite. Za Google to znači da je prijavite kroz Webmaster tools, za ostale pretraživače potražite na "submit sitemap" i naći će te gdje da je prijavite.

3. Stavite referencu na vaš sitemap file u robots.txt file kao "Sitemap: http://www.ri-web.org/sitemap.xml" to će osigurati da je svaki pretraživač pronađe iako je vi niste prijavili. To trebate učiniti samo jednom, osim ako ne promijenite mjesto vaše sitemap-e.

Jednom kad ste napravili i prijavili sitemap-u, ne zaboravite je obnavljati. Svaki put kad dodate ili obnovite stranice obnovite i "lastmod" u vašoj sitemap-i. Pokušajte prilagoditi "Priority" povremeno da vidite mijenja li to pojavnost pojedine stranice. I svaki put kad obnovite sitemap-u prijavite je na glavne pretraživače.