27 rujna 2007

Što je to Alexa rank?

To je ranking sistem od strane alexa.com, koji se radi na osnovu posjećenosti neke stranice.ALgoritam kojim se Alexa ranking koristi, jednostavan je. Bazira se na broju posjeta snimljenog u periodu od tri mjeseca od korisnika koji imaju instaliran Alexa toolbar na pretraživaču. Taj promet se bazira na broju posjeta i posjećenih stranica. No ako određeni posjetitelj posjeti stranicu više puta, sve posjete u jednom danu računaju se samo kao jedna.
Prvi korak kod rankiranja je zbroj posjeta i posjećenih stranica u jednom danu, a zatim se ide na prosječnu posjećenost u zadnja tri mjeseca.

Kako Alexa ranking radi?

Lako je započeti s alexom, posjetite alexa.com i instalirate si Alexa toolbar. Taj toolbar nudi i opciju pretraživanja, ali uglavnom služi da prikaže rank posjećene stranice, na globalnom nivou, kao i stranice koje su povezane s posjećenom stranicom.
Alexa toolbar ne pokazuje samo informaciju, on također šalje i podatke na centralni server, tako da svaki put kad posjetite Web stranicu preko web browsera koji ima instaliran Alexa toolbar, info se šalje na server pokazujući vašu IP adresu i stranicu koju ste posjetili. Takvi podaci se uzimaju od svih korisnika koji imaju instaliran ALexa toolbar.
Sa ALexom, što je manji broj ranka, to bolje. Mnogi kažu da ako se uspijete plasirati među najposjećenijih 100.000, to je znak da uživate veliku posjećenost.

Slijedi:
Vrijedi li išta Alexa rank?