11 rujna 2007

SEO optimizacija web stranica

Optimizacija web stranica je proces posebnog dizajniranja stranica da bi bile rangirane visoko na tražilicama. Ako ste ozbiljni poslovni subjekti, optimizacija web stranica je potreba.
Iako mnoge tražilice više ne koriste meta tagove da im pomognu u rangiranju web stranica, neke još uvijek koriste, zato vrijedi truda uključiti ih u stranice.
Kad dizajnirate vaše stranice morate ih dizajnirati tako da budu visoko kotirane na tražilicama, što uključuje opet mnogo više no samo stavljanje meta tagova.
Vaše ključne riječi (keywords), naslov (title), alt tekstovi slika, tekst i dizajn sveukupno igraju važnu ulogu u tome kako će vaša stranica biti rangirana.
A ako vam stranica nije među prvih 10 do 30 na tražilicama, vaši potencijalni posjetitelji teško će vas naći.
Većina internauta će tražiti na glavnim tražilicama (google, yahoo, msn) i nakon utipkavanja riječi ili fraze potražit će među prvih do 30-tak rezultata i ako vas tamo nema, vjerojatnost da će vas posjetiti je minimalna, jer većina nađe ono što traži među tih prvih 30-tak, ili čak i prije.
Puno je komponenti na web stranicama na koje se treba obratiti pažnja kod pripremanja za tražilice, a najvažnije je odabrati ključne riječi (keywords) i opis (description) koji najbolje označavaju vaše stranice.