26 ožujka 2008

Kako početi koristiti RSS?

Dvije su stvari koje trebamo: RSS feed i RSS aggregator ili čitač. RSS feed dolazi sa web stranica koje podržavaju RSS. Postoje također web stranice koje imaju sadržaj RSS sa različitih web stranica. RSS aggregator koristi se za čitanje RSS-a sa izvorne web stranice. On skenira i prikuplja podatkle s najnovijih RSS feeda sa worldwide weba.
Aggregator dolazi u dvije forme: kao downloadable program, poznat kao desktop aggregator i online web bazirani aggregator. Downloadabilni aggregator bi mogao biti plativ, prije upotrebljavanja, dok su internetski aggregatori uglavnom besplatni. Sve što trebate je registrirati se i pripremiti za upotrebu aggregatora. Obje verzije dozvoljavaju prilagodbu ili odabir koje RSS feedove uzeti. Plaćeni aggregatori su najčešće odabir iskusnijih korisnika i obično dozvoljavaju više slobode u prilagođavanju feed-a.
Selekcije RSS desktop feeda možete naći ovdje: http://email.about.com/od/rssreaderswin/tp/top_rss_windows.htm
ili ovdje:http://www.rss-specifications.com/rss-readers.htm
1. Odaberite RSS aggregator. Za početnike, web bazirani aggregatori se preporučuju jer su najčešće lagani za korisnike.
2.Potražite na traženoj web stranici RSS ili XML dugme. Ono sadrži RSS code koji trebate upisati u aggregator, kopirajte taj kod. Stranica www.syndic8.com sadrži popis stranica koje podržavaju RSS.
3.Pejstajte taj kod (koji sadrži URL web stranice)u vaš agregator, postoji mjesto za pejstanje koda.

Nakon što ste učinili ova tri koraka, možete početi čitati RSS feed sa web stranice. Novi članci pojavljuju se u stvarnom vremenu po objavi.