15 listopada 2007

Vrijeme je za redizajn web stranice

Koji su znakovi da treba redizajnirati web stranicu?

Dizajniranje web stranice je stresan posao, koji zahtjeva da zakopate duboko u srž posla da bi napisali svrsishodan tekst na stranici ida bi stranica izgledala unikatno. Mnogi s mukom prolaze kroz proces izrade web stranica i s olakšanjem dočekaju da ih objave, a kad dođe vrijeme da ih redizajniraju to dočekaju kao udarac batom u glavu. Nikako ne bi željeli to proći još jednom.
Nažalost web stranice ne traju vječno. Čak iako planirate da stranica radi za trenutnu viziju vašeg posla, ne možete znati kako će taj posao napredovati i širiti se. Ako stranica ne pokazuje trenutno stanje i mogućnosti vaše firme, vrijeme je da je obnovite, ako je pak skroz van vremena, onda je vrijeme za kompletni redizajn. Neki od znakova za to su:

Vaš posao se promijenio ili proširio:

Vaša stranica izgleda kao da je rađena pred 10 godina:
Nezgrapne slike koje se sporo učitavaju, okviri, stranice podijeljene na komadiće koji se odvojeno učitavaju, tekst kreiran pomoću slika umjesto html-a.

Informacije na vašoj stranici nisu prijateljske prema korisnicima:
Ako imate zbunjujuću navigaciju na stranicama, ako vam korisnici nakon dva do tri klika ne uspiju doći do informacija koje traže, vrijeme je za redizajn.

Ispričavate se za stranicu kad je preporučate ili dajete nekome vizitku:
Vaša bi stranica trebala biti vama na ponos, ona bi trebala pružati korisne informacije korisnicima o vašem poslu i o vama, a ako se morate ispričavati zbog zastarjelih informacija na stranicama ili pak zbog lošeg izgleda stranica, vrijeme je za redizajn.

Ne dobivate dobre rezultate na tražilicama:
Moguće je da su stranice loše optimizirane, mada može biti i zbog loše dizajnirane stranice i lošeg kodiranja stranice. Pazite da vam stranice nisu dizajnirane pomoću okvira (frames) i da je tekst kodiran u html-u. Stranice u flashu je također teško optimizirati za tražilice.

Ne donosi upite i ne pomaže u ostvarivanju posla:
Ako je stranica stara, onda je vjerojatno dizajnirana poput online brošure (reklame). To je bilo dobro do prije par godina, sad je vrijeme kad stranice mogu puno više:
-Možete pozvati posjetitelje da kupe nešto ili barem da vas kontaktiraju u svezi informacija ili da se upišu za primanje letaka.
-Forme koje vam olakšavaju posao, kontakt forme, autoresponderi, shopping cart ili Paypal dugmad.
-Paketi informacija koji se mogu skinuti s vaših stranica, upitnici, prospekti i tome slično.

Stoji vas bogatstvo da stranicu dopunite
Ako dobijate velike račune da nadopunite stranicu, vrijeme je da razmislite o redizajnu. Napravite spisak svega što bi htjeli promijeniti, posavjetujte se sa web dizajnerom i izkalkulirajte troškove, često je jeftinije napraviti sve iznova nego nadopunjavati stranicu.
Ako je stranica dizajnirana u flashu i vi je ne možete održavati, redizajn i rekodiranje stranice omogućit će vam i to. Mogućnost da sami nadopunjavate stranice i stavljate svoje vlastite tekstove dozvolit će vam da obnavljate stranicu brzo i bez troškova. Možete se igrati sa stranicom i raditi ispravke koje najviše odgovaraju vašem poslu i kupcima.
Ako vam web stranica ima bilo koji od navedenih problema vrijeme je za redizajn, a kad se već odlučite na redizajn, učinite to tako dobro da stranica ne bude zahtjevala redizajn nakon kratkog vremena.